چرا دکتر روحانی آن حرف را به مردم نگفت
چرا دکتر روحانی آن حرف را به مردم نگفت
علی اکبر رشوند :کارشناس دفتر سیاسی و انتخابات
چند روز پیش رئیس جمهور محترم کشورمان جناب آقای دکتر روحانی از طریق شبکه سیما با مردم عزیزمان به گفتگو نشست و مطالبی را مطرح کردند . بعد از آن گفتگو، مطلبی تحت عنوان " آنچه روحانی به مردم نگفت " به نقل از دکتر صادق زیبا کلام از محققین و اساتید کشور در روزنامه آرمان به چاپ رسید که در راستای اطلاع رسانی متن کامل صحبت های زیبا کلام را از طریق پیام برای همکاران محترم استانداری ارسال نمودم که مورد توجه همکاران قرار گرفت و بعضاً دوستان و همکاران بصورت کتبی و شفاهی پاسخ آن پیام را به بنده دادند . جهت رعایت امانت داری بار دیگر عین آنچه را که برای همکاران پیام کرده بودم مجدداً در این مقاله می آورم و سپس به تشریح پیام و آنچه مدنظرم بوده را خواهم آورد .
مطلب ارسال شده تحت عنوان " آنچه روحانی به مردم نگفت " به شرح ذیل بود :
صادق زیباکلام در روزنامه آرمان نوشت: چند روز پیش بود که حسن روحانی بعد از چند ماه از خلوت به جلوت آمد. حضور آقای روحانی دراجماع عمومی اصحاب رسانه درصدا وسیما از دفعات قبل بهتر از آب درآمد و از آن حالت تصنعی و ساختگی که سوال و جوابها داشتند مقداری فاصله گرفته بود.
سوالات جدیتر بودند و پاسخهای آقای رئیسجمهور هم مستدلتر، منطقیتر و از همه مهمتر اینکه مبتنی بر آمار و ارقام و دادهها بود. ایشان اینبار به هیچوجه تلاش نکرد که ضعفها و ناکارآمدیها را پنهان نماید و فقط آمار و ارقام خوشبینانه بدهد و بالاخره آقای روحانی سعی نکرد که بگوید آن مشکلات از دولت قبلی بوده است. بنابراین از این بابت باید گفت که مصاحبه وی یک گام به جلو بود. در عین حال انتظار میرفت که رئیسجمهور به برخی موضوعات دیگر هم اشاره میکرد، البته مطرحنشدن برخی موضوعات را میتوان ضعف مجریان این گفتوگو خانم شریفی و آقای حیدری دانست که نتوانستند سوالات چالش برانگیزتری را از آقای رئیسجمهور بپرسند، اما آقای رئیسجمهور برخی مسائل را هم نگفت.
ایشان هم در حوزه اقتصاد و هم درحوزه اجتماعی به برخی از مشکلات و مسائل اشاره نکرد. ای کاش رئیسجمهور برای مردم تشریح میکردند که در نتیجه تحریمها و در نتیجه عدم حضور شرکتهای نفت و گاز غربی چه خسارتهای هنگفتی به ایران وارد شده. ای کاش رئیسجمهور اشاره میکرد که در نتیجه نیامدن شرکتهای غربی به پارسجنوبی درسال ۹۳ کشور ۳میلیونی قطر بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان گاز بیش از ایران ۸۰ میلیونی برداشت کرده است.
ای کاش به مردم میگفتند که آن زمان که در نتیجه تحریمها راه برای آمدن شرکتهای غربی به پارس جنوبی و عسلویه و به حوزه نفت و گاز بسته شد، چرا اصولگرایان فریاد وااستعمارا و وا «ویلیام ناکس دارسی»ها بر نیاوردند که مسلمانان بشتابید که غربیها وارد حوزه نفت و گاز ما شدند. جالب است که روسها با قرارداد به مراتب سنگینتری میآیند، اما هیچ کدام از اصولگرایان نمیگویند که مفاد قرارداد با روسیه چگونه بوده است؟
ای کاش آقای روحانی به این مطالب هم اشاره میکردندکه کسانی که هرگاه صحبت از آمدن کمپانیهای بزرگ نفت و گاز میشود که جبران بیش از یک دهه عقبماندگی ما را در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی بنمایند فریاد وا استعمارا بلند میکنند، لااقل مقداری متوجه شوندکه این فریادها به تنهایی در سال ۹۳ باعث شد ایران متحمل۵۰ هزارمیلیارد تومان خسارت شود. ای کاش برای اینکه مردم بفهمند که ۵۰ هزار میلیارد تومان چقدر است آقای رئیسجمهور میگفتند که ای مردم ۵۰ هزار میلیارد تومانی که فقط در پارسجنوبی به ایران خسارت وارد شد در نتیجه نیامدن شرکتهای غربی بود.
ای کاش رئیس قوه مجریه به مردم میگفتند که در همان سال ۹۳ بودجه سالانه سازمان محیط زیست با بیش از ۶۰۰۰ پرسنل ۱۷۵ میلیارد تومان بوده است. ای کاش آقای روحانی به مردم میگفتند که کل بودجه عمرانی کشور برای سال آینده ۳۷ هزار میلیارد تومان است. این تازه در شرایطی است که همه این ۳۷ هزار میلیارد تومان هزینه بشود که در سالی که در آن قرار داریم یعنی امسال کمتر از نیمی از بودجه عمرانی بیشتر هزینه نشده است. ای کاش آقای روحانی این واقعیتها را هم به مردم میگفتند تا آنان که شعارهای پر طمطراق سر میدهند برایشان معلوم شود که مردم دارند چه بهایی را برای این شعارها میپردازند.
به زعم بنده آنچه دکتر صادق زیبا کلام بعنوان ناگفته ها مطرح کرده و بسیار بیشتر از آنها در ذهن و دل رئیس جمهور کشورمان وجود دارد اما نکته حائز اهمیت برای بنده به عنوان یک پژوهشگر مسائل اجتماعی این نیست که دکتر روحانی چه چیز را به مردم نگفت بلکه آنچه برایم حائز اهمیت است و دوست داشتم همکاران نیز آن را مدنظر قرار دهند این بود که چرا دکتر روحانی نگفته های مورد اشاره دکتر صادق زیبا کلام و بسیاری از ناگفته ها را که خود ایشان بهتر از زیباکلام و سایرین می داند بر زبان نیاورد ؟
جناب آقای دکتر روحانی در بخشی از صحبت هایش به عملکرد سه سال و اندی دولت تدبیر و امید پرداخت و در بخشی از صحبت ها نیز به مسائل و مشکلات کشور اشاره کرد . ایشان در کمال شهامت و شجاعت بار دیگر نشان داد که مدیریت کشور در زمان ریاست جمهوری ایشان همچنان بر مدار عقلانیت ،تدبیر و امید استوار است .
جناب آقای دکتر روحانی از گام های برداشته شده در حوزه سیاست خارجی ،سیاست داخلی ،مساله هسته ای و دستاورد های برجام ،مسائل اجتماعی و فرهنگی کشور توسط دولت تدبیر و امید با مردم صحبت کرد .
در مجموع صحبت های آقای دکتر روحانی دو پیام عمده داشت که می توان آنها را به شرح ذیل بیان نمود :
1-دولت با تکیه بر عقلانیت و تدبیر، نظام و انقلاب را در پیچ حساس و خطرناک تاریخی به سلامت عبور داده و بعد از این نیز به دور از احساسات و هیجانات کاذب و بدون توسل به دروغ و آمار سازی و با طرح واقعیات درصدد بهبود اوضاع کشور در حوزه های مهم سیاسی(داخلی و خارجی ) اقتصادی،فرهنگی و اجتماعی است . اگرچه از فحوای بیان ریاست محترم جمهور میتوان اینگونه برداشت کرد که برخی از مسائل و مشکلات به ارث رسیده زمان بر خواهد بود و دولت بدون همراهی و حمایت مقام معظم رهبری ،قوه مقننه ،قوه قضائیه و در نهایت نیروی عظیم اجتماعی (مردم) توانایی حل آنها را نخواهد داشت .
جناب آقای دکتر روحانی هم در حوزه سیاست خارجی و هم در حوزه سیاست داخلی هیچگاه اسیر هیجانات و احساسات کاذب برخی از موافقان تندرو که سودای عبور از روحانی را در سر می پرورانند و علیرغم انتقادات غیر منصفانه دلواپسان که هر روز با طرح مباحثی دولت را مورد هجمه قرار می دهند ، با صبوری و متانت گام های موثر و مفیدی را برای عبور از بحران های عظیم که کشور را تهدید می کردند برداشته است و تاکنون از مدار اعتدال خارج نشده است.
2-دومین پیام دکتر روحانی در مصاحبه با مردم تزریق امید به جامعه و مردم بود . جناب آقای دکتر روحانی بارها و بارها بر تزریق امید در جامعه تاکید داشته و بر این اصل معتقد است که زنده نگه داشتن امید در دل مردم نقش اساسی در موفقیت نظام ،انقلاب و دولت در کاستن بار سنگین مسائل و مشکلات تحمیل شده بر نظام و مردم دارد .
جناب آقای دکتر روحانی نیک می داند که تندروها (باهر گرایش فکری) آسیب زیادی بر جامعه وارد خواهند کرد . ایشان از ابتدای قبول مسئولیت ریاست جمهوری در تمام حوزه هایی که ورود پیدا کرده منافع ملی را بر همه چیز ترجیح داده است . تشخیص ایشان در به کارگیری و استفاده از تمام ظرفیت های داخل نظام فارغ از بینش فکری و وابستگی حزبی و جناحی از یکسو و اعتقاد راسخ ایشان در حفظ و تقویت وحدت و همبستگی بین قوا نوید آینده بهتر را برای نظام و مردم در پی داشته است .
جناب آقای دکتر روحانی در مصاحبه اخیر خود این پیام را برای تمام جناح های سیاسی و صاحبان تریبون،قلم و اندیشه ارسال نمود که به جای تخریب نظام و جامعه بهتر است به حفظ دستاورد های بزرگ دولت و فراتر از آن به حفظ دستاورد های نظام و انقلاب بیندیشیم .
حال همگان نیک می دانند که ادبیات دکتر صادق زیبا کلام در پاسخ به اقدامات آن دسته از مخالفان دولت است که صحبت های محرمانه را نقل محافل می کنند و بهانه ای به دست صاحبان تریبون می دهند که اینگونه بر مرد اول خستگی ناپذیر و با دانش دیپلماسی کشور بتازند . اگر بنا بر گفتن محرمانه ها باشد جناب آقای دکتر روحانی به قدری حرف برای گفتن دارد که اگر یکی از آن هزاران را بیان کند سنگ روی سنگ بند نمی شود ولی ایشان با در نظر گرفتن شرایط کشور و ترجیح مصالح و منافع ملی بر منافع جناحی و شخصی همچنان بر این اصل معتقد است که میتوان با وحدت،همدلی،کار و تلاش ایرانی فارغ و عاری از مشکلات بسازیم.
امید است با سرلوحه قرار دادن شیوه و منش جناب آقای دکتر روحانی از سوی صاحبان قلم ،اندیشه و تریبون بر مدار عقلانیت روح امید را در کالبد جامعه بدمیم نه اینکه زمینه را برای سوء استفاده دشمنان و معاندان نظام ،انقلاب و مردم که به شماره بسیارند و به توان ناچیز و خرده ، فراهم نیاوریم .
و در پایان نکته ای که لازم به یادآوری است اینکه جامعه با نقد منصفانه و پاسخ توام با متانت و صبوری نه تنها سرخورده نخواهد شد بلکه موجبات افزایش نشاط را نیز در خود فراهم خواهد ساخت .
باشد که در سایه وحدت و همدلی و به دور از احساسات و هیجانات کاذب در راه رشد ،توسعه و تعالی جامعه بکوشیم و بدانیم دود تخریب به چشم همگان خواهد رفت و در نهایت متضرر واقعی ،نظام و مردم خواهند بود .